Objave      Vse objave ›

  • Po dolgem času zopet lahko ogledali dokumentarni film Bomži - Cestni otroci v Makejevki. KURS - Klub študentov Ruš, Selnice in Lovrenca v četrtek, 27. 2., ob 17.00 v Domu kulture Ruše organizira ogled filma in pogovor z Andrejem. Lepo vabljeni!

    Po ogledu sledi druženje ob jedači in pijači.

    Več pa si lahko preberete na spletni strani KURS

     
  • Film Bomži - Cestni otroci v Makejevki je bil uvrščen na letošnji Kinofest v New Yorku. Ameriška premiera filma bo tako v soboto, 6. aprila, ob 13.00. Dr. Naterer pa bo predaval tudi na 57. letni konferenci društva CIES v Lousiani , kjer bo 13. marca govoril o otrocih iz Makejevke.

    Več

Baltuška

Povzeto po Naterer (2010): ANTROPOLOŠKA ANALIZA SUBKULTURE CESTNIH OTROK


Efekt7Baltuška je slengovski izraz za substanco, ki jo cestni otroci v Makejevki uživajo intravenozno. Beseda izhaja iz ruskega baltatj, kar pomeni mešati s krožnimi gibi, pa tudi govoričiti oziroma blebetati. Baltuška je dobila ime zaradi enega od korakov v pripravi substance, ki vključuje mešanje vseh sestavin, zato bi se slovenski prevod lahko glasil mešanka ali pa zmešanka. Med cestnimi otroki v Makejevki se je baltuška pojavila konec leta 2004. Najprej jo je bilo mogoče najti le med cestnimi otroki v mikrorajonih Daki in Puška, kasneje pa je bilo nekaj primerov uporabe tudi med cestnimi otroki v mikrorajonu Ziljoni.

Glavne sestavine baltuške so:

- preparat za gripo (največkrat Efekt, pa tudi Trafid, Koldakt, Terofun in Zestra),
- kalijev permanganat (KMnO4),
- kis in
- voda.

 

*****

Efekt je ruski prevod in slengovski izraz za Ephact Flu Capsule, ki ga proizvaja Rusan Pharma iz Indije. Preparat vsebuje paracetamol (500 mg), phenylephrine hydrocloride (10 mg) in chlorpheniramine maleate (2 mg).

 

Slengovski izraz za preparat Trifed. Preparat vsebuje triprolidine hydrochloride (2,5 mg) in pseudoefedrine hydrochloride (60 mg).

 

Koldakt proizvaja podjetje Ranbaxy Laboratories Ltd. iz Indije. Preparat vsebuje klorfenamin, paracetamol in fenilefrif.

 

Tabletka Terofuna vsebuje pseudoefedrine hydrochloride (60 mg), triprolidine hydrochloride monohidrat (2,5 mg) in pomožne substance (monokristalno celulozo, laktozo, škrob, natrijev propilpropan, magnia stearat in druge).

 

Tabletka Zestre vsebuje cetyriryn hydrochloride (10 mg), pseudoefedrine hydrochloride (30 mg), triprolidine hydrochloride monohidrat (2,5 mg) in pomožne substance (monokristalno celulozo, laktozo, škrob, natrijev propilpropan, magnia stearat in druge).

 

Kalijev permanganat je močan reagent in oksidant, ki se uporablja v kemijski industriji, predvsem pa pri produkciji zdravil in eksploziva. Preparat je zdravju izjemno nevaren, saj deluje korozivno, v primerih, da je odmerek 10 ali več gramov, pa celo smrtno. V čisti obliki se uporablja tudi v zdravstvene namene, predvsem za čiščenje abscesov, vendar koncentracija ne sme presegati 0,02 %.

*****

 

Vse sestavine baltuške so zelo lahko dostopne. Vsaj enega od preparatov za gripo je mogoče kupiti v večini lekarn v mestu in za nakup ni treba imeti zdravniškega recepta. Kalijev permanganat otroci kupujejo na tržnici in pri narkomanih, včasih pa se pojavijo tudi preprodajalci, ki trgujejo izključno s kalijevim permanganatom. Kljub temu, da so sestavine relativno lahko dostopne, je po ukrajinski zakonodaji posedovanje baltuške kaznivo, sama substanca pa je klasificirana kot psihotropna droga.

Iz podatkov, zbranih z opazovanjem z udeležbo, je mogoče zaključiti, da baltuška ne proizvaja odvisnosti, kot jo je mogoče opaziti pri zasvojenosti z opiati oziroma zasvojenosti, ki bi se kazala v oblikah fizične abstinenčne krize (prim. Blažič 2005). Otroci poročajo, da so lahko daljša časovna obdobja preživeli povsem brez uporabe baltuške, brez da bi občutili kakršnekoli simptome, vezane na uporabo baltuške. Opaziti pa je mogoče relativno visoko stopnjo socialne odvisnosti, ki posameznike sili oziroma motivira za relativno visoko frekventnost uporabe substance. Evidentni so namreč številni primeri (prim. Naterer 2007), v katerih so bili posamezniki fizično ločeni od skupine, ki je uporabljala baltuško, sami pa so poročali o zelo močni potrebi po vrnitvi v skupino na cesto.

Kljub temu da fizična odvisnost ni evidentna, pa ima baltuška izjemno negativen učinek na psihofizično stanje konzumenta. Posledice uporabe baltuške je mogoče razvrstiti v tri kategorije:

1. kratkoročne,
2. srednjeročne in
3. dolgoročne.

 

Kratkoročne posledice so predvsem posledice, ki se pojavljajo neposredno zaradi fizičnih vbodov in največkrat vključujejo zagnojene vbodne rane, modrice, izpuščaje ter alergijske abscese, kot je srbečica, ki nastanejo ob predelih mesta, kamor si otroci zabadajo igle. Otroci tej vrsti posledic ne posvečajo posebne pozornosti, saj menijo, da tovrstni simptomi niso posebej nevarni.

Srednjeročne posledice se pojavijo po treh do štirih mesecih frekventne uporabe in vključujejo serijo fizičnih poškodb, pa tudi že nekatere omejitve kognitivnega delovanja posameznika.

Fizične poškodbe vključujejo predvsem gnojne abscese, ki se pojavijo največkrat na pregibih rok, in sicer zaradi nepravilno vbrizgane substance, brazgotine, ki se pojavijo zaradi frekventnega zabadanja v določene predele telesa, ožanje obsega žil ipd. Pojavi se tudi omejeno delovanje ekstremitet konzumenta, ki se kaže predvsem v zmanjšani mobilnosti in občutku v rokah.

Tudi na kognitivni ravni so ti posamezniki kazali omejene sposobnosti za normalno delovanje. Največkrat se je to kazalo v zelo omejenih sposobnostih verbalnega izražanja in osnovnih miselnih procesov (pomnjenja in osnovnih matematičnih operacij na primer), v intervjujih pa so ti posamezniki povedali tudi, da nimajo pravega občutka za ravnotežje. Pojavijo se tudi simptomi, ki so podobni konstantnemu stanju blagega epileptičnega napada in se kažejo v nenadzorovanem trzanju okončin, največkrat nog, posamezniki pa v tej fazi dobijo tudi za baltušnike značilen izraz, ki vključuje zabuhel obraz, nenormalno svetlečo kožo, mozolje, zabuhle in rahlo priprte oči ter številne herpesne izpuščaje v predelu ust.

 

********

Za uporabnike baltuške, ki imajo te simptome, je značilna hoja, ki je značilna za invalide z deficitom na področju mobilnosti. Po večini se kaže na način, da posameznik ni sposoben normalne bipedalne hoje, pri kateri se izmenično postavlja eno nogo pred drugo, ampak vlečejo eno nogo za drugo. V intervjujih so ti posamezniki povedali, da ne morejo hoditi drugače, situacijo pa so opisali kot 'da jih noge ne ubogajo' oziroma 'da ne gre'.

 

Konzumenti, ki so kazali tovrstne simptome, so imeli zmanjšan občutek za uporabo rok. Največkrat se je zgodilo, da so bili nesposobni normalnega rokovanja z osnovnimi predmeti; tako je na primer posameznik prijel plastični lonček in ga zmečkal, ali pa mu je padel na tla, ker v rokah ni imel občutka, kako močno je potrebno lonček prijeti.

V situacijah, ko so bili vključeni v dialog, niso bili sposobni normalne participacije. Njihovo sodelovanje je bilo največkrat omejeno na enozložne odgovore, vprašanj običajno niso postavljali, videti pa je bilo, da je vsakršna aktivna udeležba v verbalnih aktivnostih za njih predstavljala miselni napor.

*********


Dolgoročne posledice se pojavijo po približno šestih do osmih mesecih frekventne uporabe. Za dolgoročne posledice je, za razliko od kratko- in srednjeročnih, značilno, da so trajne, oziroma da si telo konzumenta več ne opomore. Večina srednjeročnih simptomov postane trajnih, močno pa se zmanjša tudi imunska in regenerativna sposobnost telesa. Dolgoročne posledice se kažejo v trajni izgubi sposobnosti verbalnega izražanja, v močni omejenosti kognitivnih sposobnosti, omejenosti sposobnosti gibanja, velikokrat pa tudi v delni ohromelosti. Trije otroci iz skupine 3 so zaradi vseh naštetih posledic baltuške dobili status invalida in prejemajo invalidsko pokojnino, s katero po večini financirajo svojo zasvojenost z baltuško.

 

Priprava baltuške
 
Injeciranje